torstai 7. elokuuta 2014

Ensimmäinen pyöräkilpailuni Syöte MTB 2014.


Sarjana M30km, sijoitus viimeistä edellinen, aika 4.05h.


Ensin hieman taustaa siihen, miten moiseen sijoitukseen pääsin.
Tammikuussa 2014 oli tullut hetki, että lapset olivat joitakin vuosia muuttaneet omilleen ja piti keksiä jotain muuta harrastusta kuin rouvan kanssa TV:n katselu. Katsoin TV:stä Erätulilla-ohjelmaa ja siinä Peltsi ajeli pohjoisessa FAT-bikellä. Tästä innostuin, että pyörähän se pitää hankkia, koska viiteentoista vuoteen en ole sellaista omistanut. En kuitenkaan suinpäin rynnännyt kauppaan vaan kysyin mielipidettä myös työkaverilta, joka harrastaa pyöräilyä. Hän perusteli minulle, että osta ennemmin maastopyörä, sillä FAT-bike on raskaanlainen ajattava ensikertalaiselle. No, niinhän minä tein ja ostin täysjoustomaastopyörän.Samainen työkaverini kertoi myös, että hän on mukana järjestämässä Syöte MTB-tapahtumaa ja hänen innostamana ilmoittaudun kisaan, sillä olihan minulla jo siinä vaiheessa yli 100 harjoituskilometriä takana ja olisipa sitten jokin tavoite, mihin tähdätä. Kevään mittaan innostus vain kasvoi ja edistystäkin oli selvästi havaittavissa, koska varusteiden pukemisen ja pyörän tallista pihalle taluttamisen jälkeen alkoi pulssi olla jo alle 100 kertaa minuutissa.Niin sitten koitti elokuun alku ja harjoituskilometrejä oli kasassa jo 1600km. Varasin mökin ja pyysin sukulaisia mukaan kannustamaan ja lähdin luottavaisin mielin starttiin. Laitoin jopa vissyä juomapulloon pelkän veden sijasta, koska ajattelin ottaa kilpailun puoli tosissaan. Tähän asti kaikki vielä hyvin….


Startti tapahtui ja ampaisin liikkeelle, minkä kintuista jaksoin. Ensimmäisenä yllätyksenä tuli, tieltä poistuttaessa pienemmälle polulle, että voiko noinkin ison ojan yli ajaa. Matka jatkui raivoisasti kohti Pikkusyötettä ja yritin pysyä muiden mukana, mutta hengitys vinkui siihen malliin, että pitää hiljentää vauhtia ja ottaa juomaa.


Sitten saavutin Pikkusyötteen ja korvissa kaikui kuuluttajan sanat ”älkää vetäkö itseänne piippuun vielä ensimmäisen 5 kilometrin kohdalla”. No näinhän oli käynyt ja jo tässä vaiheessa maali tuntui etäiseltä ajatukselta. Kovasta noususta seurasi kuitenkin lasku ja kaikki näytti hetken aikaa hyvältä. Kuitenkin jo muutaman kilometrin jälkeen alkoi todellinen taistelu. Ensin lensin sarvien yli pöpelikköön ja polvet aukesivat. Verenvuoto oli kuiten vähäistä ja pääsin jatkamaan. Vastaavia lentoja tapahtui matkan varrella 4kpl. 10 kilometrin kohdalla kirosin työkaverini, kun irroittelin toisen lennon jälkeen ketjua pinnojen ja hammasrattaan välistä. Samalla kramppasi molemmat pohkeet eikä hetken aikaa voinut muuta seistä liikkumatta paikallaan. Ohi meni vielä tandempyörä tai siltä se ainakin näytti, sillä en ollut siinä vaiheessa varma mistään näkemisestäni.


Matka kuitenkin jatkui ja tuli mieleen armeijan ensimmäiset viikot, kun yritin etsiä paikkaa, missä voi keskeyttää kuitenkaan koskaan sitä paikkaa löytämättä. Keskeytyspaikkaa ei oltu merkitty täälläkään mihinkään, joten matkaa oli jatkettava huoltopisteelle saakka. Siitä mukillinen urheilujuomaa ja kun pyysin kaatamaan lisää, huoltopaikan täti pyysi laittamaan mukin pöydälle, kun kädet tärisi niin paljon ettei mukiin voinut kaataa lisää. Noin 15 minuutin tauon ja tankkauksen jälkeen päätin kuitenkin jatkaa, sillä nyt olin saanut juomapulloon oikein urheilujuomaa. Kirosin kuitenkin ennen lähtöä vielä työkaverini ja päätin,  että keskeytän 4km ennen maalia, jossa meidän mökki sijaitsee.


Onnistuin saavuttamaan meidän mökin, jossa reitin varrella odotti kannustusjoukko. Jostain oli voimia kertynyt ja mietin vielä jatkamista, sillä olisihan se ollut noloa keskeyttää, kun olivat minua 1,5h reitin varrella odottaneet. Olin siis sen verran suunnitellusta aikataulusta jäljessä. Pysähdyin siihen. Poikani piteli pyörää pystyssä, vaimo minua ja miniä lähti juoksun kanssa hakemaan pojanpojan hedelmäsoseet mökistä. Pappa veti soseet ja vissypullon loput naamariin ja eiku menoksi. Matka jatkui kohtuullisesti kunnes alkoi loppunousut. Yritin polkea ensimmäistä jyrkkää nousua, mutta silloin kramppasivat etureidet. Siinä meni jo kävelijäkin ohitse kysellen, onko jotain ongelmia. Seisoin pyörän vieressä liikkumatta kunnes kipu hellitti sen verran, että pystyi taluttaen jatkamaan mäen nousua. Pullostakin loppui juotava, takataskussa olisi ollut vielä juotavaa mutta kädet kramppasivat kun pulloa yritti kurotella. Reittien yhdistyttyä viimeisten nousujen kohdalla kannustus pitempää matkaa ajavilta oli huikeaa ja päätin päästä maaliin keinolla millä hyvänsä. Viimeiseen 1.5 kilometriin kului aikaa 30 minuuttia. Maaliin kuitenkin pääsin ja tunne maaliin pääsystä oli kuitenkin niin upea. Kun samainen työkaveri otti kuvia maaliin tulostani ja kysyi, oliko raskas reissu, niin väkivaltaiset ajatukset olivat jo haihtuneet. Nyt vasta tiedän, mitä on maastopyöräily. Maantiellä puolet pidempi matka ei ole mitään tähän verrattuna. No, tuttavien kommentit ovat, että ensi vuonna sitten paremmin. Alan jo muutaman päivän jälkeen olemaan saamaa mieltä, josko sittenkin ilmoittautuisi. Samainen työkaveri houkuttelee 60km-sarjaan osallistumista mutta nyt olen sen verran kokeneempi, että siihen retkuun en mene.


Lopuksi kiittäisin tapahtuman järjestäjiä. Reitti oli merkattu hyvin eikä eksymisen vaaraa ollut. Sainpa vielä arvonnassa jalkapumpun, joten olkoon se palkinto saavutuksestani.
Ari
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti